Idealne lizaki bezowe

person Posted By: LovelyThings.pl On: favorite Hit: 301

Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.

Dzisiaj jest taki dzień. Szczególny dzień wszystkich kobiet. Tych małych i dużych, mam, babć, córek, żon, narzeczonych, a nawet teściowych . Dzień Kobiet.

Międzynarodowy Dzień Kobiet przypada 8 marca. Pierwszy raz obchodzony był w Ameryce w 1909 roku. Tradycja ta ma już ponad 100 lat! Dzień Kobiet obchodzony jest prawie na całym świecie. W niektórych państwach 8 marca jest oficjalnym, ogólnokrajowym świętem, w niektórych nieoficjalnym, a w innych funkcjonuje jako święto wyłącznie dla pań.

W Polsce święto było bardzo popularne w okresie PRL. Zwyczajowo kobiety w tym dniu dostawały goździki, tulipany i rajstopy lub czekoladki.

A my trochę na przekór, proponujemy bardzo słodkie kwiatki. Bezowe róże i tulipany. Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.

Przepis

Podstawowe składniki

Lizaki bezowe - składniki
  • 50 g białka

  • 100 g cukru

  • 40 g cukru pudru

Dodatkowo

Lizaki bezowe - dodatki
  • barwniki spożywcze

  • posypki

  • rękaw cukierniczy

  • tylki

  • patyczki do bez, słomki papierowe, patyki do szaszłyków, drewniane patyczki do lodów, patyczek do lizaków

Wykonanie

Lizaki bezowe - przygotowanie cz.1
  • Białka wlewamy do miski. Dodajemy cukier. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą.

  • Mieszamy na "małym ogniu", do momentu aż cukier się rozpuści. Około 10 minut.
    Czy cukier już się rozpuścił najlepiej sprawdzić palcami.

Lizaki bezowe - przygotowanie cz.2
  • Zdejmujemy misę z garnka. I ubijamy białka na najwyższych obrotach, aż beza będzie bardzo gęsta. Około 7-10 minut.

  • Do ubitej i sztywnej masy dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Lizaki bezowe - przygotowanie cz.3
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zaczynamy wyciskać nasze beziki

  • najpierw robimy kleks masy

  • następnie kładziemy nasz patyczek (Pamiętaj, żeby używać patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury! Możesz także upiec bezy bez patyczków. Po upieczeniu przykleisz go roztopioną czekoladą)

  • tworzymy lizaki bezowe - wyciskamy masę bezową z worka cukierniczego na patyczek

  • Bezy suszymy w temperaturze 70-75°C przez około 2 godziny. Jeżeli zrobiliście bardzo duże lizaki, czas potrzebny na wysuszenie bez może okazać się dłuższy. Można także zostawić lizaki bezowe w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach, aby się dosuszyły.

Lizaki bezowe - przygotowanie cz.4

Lizaki gotowe - Daj znać jak się udało!

Lizaki bezowe - Gotowe - Smacznego!

Related by Tags

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password