Idealne lizaki bezowe
Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.
Dzisiaj jest taki dzień. Szczególny dzień wszystkich kobiet. Tych małych i dużych, mam, babć, córek, żon, narzeczonych, a nawet teściowych . Dzień Kobiet.
Międzynarodowy Dzień Kobiet przypada 8 marca. Pierwszy raz obchodzony był w Ameryce w 1909 roku. Tradycja ta ma już ponad 100 lat! Dzień Kobiet obchodzony jest prawie na całym świecie. W niektórych państwach 8 marca jest oficjalnym, ogólnokrajowym świętem, w niektórych nieoficjalnym, a w innych funkcjonuje jako święto wyłącznie dla pań.
W Polsce święto było bardzo popularne w okresie PRL. Zwyczajowo kobiety w tym dniu dostawały goździki, tulipany i rajstopy lub czekoladki.
A my trochę na przekór, proponujemy bardzo słodkie kwiatki. Bezowe róże i tulipany. Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.
Przepis
Podstawowe składniki
-
50 g białka
-
100 g cukru
-
40 g cukru pudru
Dodatkowo
-
barwniki spożywcze
-
posypki
-
rękaw cukierniczy
-
tylki
-
patyczki do bez, słomki papierowe, patyki do szaszłyków, drewniane patyczki do lodów, patyczek do lizaków
Wykonanie
-
Białka wlewamy do miski. Dodajemy cukier. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą.
-
Mieszamy na "małym ogniu", do momentu aż cukier się rozpuści. Około 10 minut.
Czy cukier już się rozpuścił najlepiej sprawdzić palcami.
-
Zdejmujemy misę z garnka. I ubijamy białka na najwyższych obrotach, aż beza będzie bardzo gęsta. Około 7-10 minut.
-
Do ubitej i sztywnej masy dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
-
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zaczynamy wyciskać nasze beziki
-
najpierw robimy kleks masy
-
następnie kładziemy nasz patyczek (Pamiętaj, żeby używać patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury! Możesz także upiec bezy bez patyczków. Po upieczeniu przykleisz go roztopioną czekoladą)
-
tworzymy lizaki bezowe - wyciskamy masę bezową z worka cukierniczego na patyczek
-
Bezy suszymy w temperaturze 70-75°C przez około 2 godziny. Jeżeli zrobiliście bardzo duże lizaki, czas potrzebny na wysuszenie bez może okazać się dłuższy. Można także zostawić lizaki bezowe w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach, aby się dosuszyły.