Idealne lizaki bezowe

Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.

Dzisiaj jest taki dzień. Szczególny dzień wszystkich kobiet. Tych małych i dużych, mam, babć, córek, żon, narzeczonych, a nawet teściowych . Dzień Kobiet.

Międzynarodowy Dzień Kobiet przypada 8 marca. Pierwszy raz obchodzony był w Ameryce w 1909 roku. Tradycja ta ma już ponad 100 lat! Dzień Kobiet obchodzony jest prawie na całym świecie. W niektórych państwach 8 marca jest oficjalnym, ogólnokrajowym świętem, w niektórych nieoficjalnym, a w innych funkcjonuje jako święto wyłącznie dla pań.

W Polsce święto było bardzo popularne w okresie PRL. Zwyczajowo kobiety w tym dniu dostawały goździki, tulipany i rajstopy lub czekoladki.

A my trochę na przekór, proponujemy bardzo słodkie kwiatki. Bezowe róże i tulipany. Jeżeli nie znacie przepisu na bezy, to poniżej znajdziecie przepis IDEALNY.

Przepis

Podstawowe składniki

Lizaki bezowe - składniki
  • 50 g białka
  • 100 g cukru
  • 40 g cukru pudru

Dodatkowo

Lizaki bezowe - dodatki
  • barwniki spożywcze
  • posypki
  • rękaw cukierniczy
  • tylki
  • patyczki do bez, słomki papierowe, patyki do szaszłyków, drewniane patyczki do lodów, patyczek do lizaków

Wykonanie

Lizaki bezowe - przygotowanie cz.1
  • Białka wlewamy do miski. Dodajemy cukier. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą.
  • Mieszamy na „małym ogniu”, do momentu aż cukier się rozpuści. Około 10 minut.
    Czy cukier już się rozpuścił najlepiej sprawdzić palcami.
Lizaki bezowe - przygotowanie cz.2
  • Zdejmujemy misę z garnka. I ubijamy białka na najwyższych obrotach, aż beza będzie bardzo gęsta. Około 7-10 minut.
  • Do ubitej i sztywnej masy dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Lizaki bezowe - przygotowanie cz.3
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zaczynamy wyciskać nasze beziki
  • najpierw robimy kleks masy
  • następnie kładziemy nasz patyczek (Pamiętaj, żeby używać patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury! Możesz także upiec bezy bez patyczków. Po upieczeniu przykleisz go roztopioną czekoladą)
  • tworzymy lizaki bezowe – wyciskamy masę bezową z worka cukierniczego na patyczek
  • Bezy suszymy w temperaturze 70-75°C przez około 2 godziny. Jeżeli zrobiliście bardzo duże lizaki, czas potrzebny na wysuszenie bez może okazać się dłuższy. Można także zostawić lizaki bezowe w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach, aby się dosuszyły.
Lizaki bezowe - przygotowanie cz.4

Lizaki gotowe – Daj znać jak się udało!

Lizaki bezowe - Gotowe - Smacznego!
Przewijanie do góry